Arbetsprov: En grundlig guide till hjärthälsa för ungdomar

03 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Hjärtat är en av kroppens viktigaste organ och spelar en central roll i att pumpa blod och syre till våra celler. När hjärtat fungerar som det ska, mår vi bra och kan leva aktiva liv. Men vad händer när hjärtat inte fungerar optimalt? Ett sätt att undersöka hjärtats hälsa är genom ett arbetsprov, även känt som ett stresstest för hjärtat. Denna artikel kommer att förklara vad ett arbetsprov är, varför det utförs, hur det går till, och vad resultaten kan innebära. Vi riktar oss särskilt till ungdomar för att göra denna information så relevant och lättförståelig som möjligt.

Vad är ett arbetsprov för hjärtat?

Ett arbetsprov för hjärtat är en medicinsk undersökning där hjärtats funktion bedöms under fysisk ansträngning. Syftet är att se hur hjärtat klarar av att arbeta hårdare och snabbare, vilket kan avslöja problem som inte märks när hjärtat är i vila. Det är ett viktigt verktyg för att diagnostisera olika hjärtsjukdomar, bedöma risker och följa upp behandlingar.

Varför gör man ett arbetsprov?

Det finns flera anledningar till varför läkare rekommenderar ett arbetsprov:

 1. Diagnostisera hjärtsjukdomar: Arbetsprov kan hjälpa till att identifiera kranskärlssjukdomar, där hjärtats blodkärl är förträngda eller blockerade.
 2. Utvärdera symtom: Om du har symtom som bröstsmärtor, andfåddhet eller oregelbundna hjärtslag kan ett arbetsprov hjälpa till att fastställa orsaken.
 3. Bedöma fysisk kapacitet: Ett arbetsprov kan visa hur väl hjärtat och kroppen klarar av fysisk aktivitet, vilket är viktigt för idrottare eller personer som återhämtar sig från hjärtsjukdom.
 4. Utvärdera behandlingar: Läkare kan använda arbetsprov för att bedöma effekten av olika behandlingar, som mediciner eller kirurgiska ingrepp.

arbetsprov

Hur förbereder man sig för ett arbetsprov?

Innan du genomgår ett arbetsprov finns det några saker att tänka på:

 1. Klädsel: Bär bekväma kläder och skor som är lämpliga för träning.
 2. Mat och dryck: Du kan bli ombedd att inte äta eller dricka (särskilt koffein) några timmar före testet.
 3. Medicinering: Informera din läkare om alla mediciner du tar. Du kan behöva avstå från vissa mediciner före testet.
 4. Rökning: Undvik att röka på testdagen eftersom det kan påverka resultaten.

Vad händer under ett arbetsprov?

Ett arbetsprov utförs vanligtvis på en löpband eller en motionscykel och involverar flera steg:

 1. Förberedelser: Elektroder fästs på bröstet för att mäta hjärtats elektriska aktivitet via ett EKG (elektrokardiogram). Blodtrycket övervakas också.
 2. Vila: Först mäts dina baslinjevärden när du är i vila.
 3. Ansträngning: Du börjar gå på löpbandet eller trampa på cykeln. Hastigheten och lutningen på löpbandet ökar gradvis, eller motståndet på cykeln ökar.
 4. Maximal ansträngning: Testet fortsätter tills du når maximal ansträngning eller tills du får symtom som gör att du måste avbryta.
 5. Återhämtning: Efter ansträngningen övervakas du under några minuter medan du återhämtar dig.

Fler nyheter

17 januari 2024

[INFÖR VIDEO HÄR]